Povratak

Čišćenje kožnih nabora na njuški | Optimalna dob za kastraciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam dva pitanja... Imam muško štene francuskog buldoga od 8 mjeseci. U Pet centru sam uzeo Camon higijenske maramice za čišćenje krzna te za čišćenje područja oko očiju. Istima mu čistim uši i područje nabora na njuškici... No primjetio sam da nabore na njuškici ne mogu dobro očistiti tim proizvodima, pogotovo iz razloga što ne voli kad mu čistim njušku... Postoji li neki proizvod kojim bi mu lakše skinuo nakupine na naborima na njuškici? Drugo pitanje odnosi se na kastraciju. Naime, odlučio sam se kastrirati ga jer ga neću pariti. Pročitao sam da se francuzi razvijaju do 18 mjeseci. Da li je onda najbolje pustiti ga da se razvije do kraja pa onda ga kastrirati ili je to bolje učiniti ranije? Prilikom googlanja pročitao sam puno oprečnih komentara, neki preporučuju kastraciju čim pas postane spolno zreo (dakle već oko 8 mjeseci ), dok drugi preporučaju da se kastracija izvrši kad se pas u potpunosti tjelesno razvije (dakle u slučaju francuskog buldoga oko 18 mjeseci)... Kada je onda najbolje izvršiti kastraciju i postoje li neke opasnosti za psa zbog tog čina?  Hvala na odgovoru uz srdačan pozdrav, Danijel

O: Čišćenje kože njuškice ljubimca možete provesti mekom vatom i mlakom vodom, a potom područje posušiti papirnim ubrusom ili mekom krpicom. U slučaju iritacija koriste se blage otopine antiseptika. Nakon čišćenja preporučam Vam da koristite umirujuću mast s cinkom od proizvođača Orme Naturali, koju možete pronaći u ponudi Pet centra.

Vezano uz dob za kastraciju, stavovi mnogih kolega su da se zahvat obavlja prije spolne zrelosti zbog prevencije nekih bolesti koje se kasnije u životu  mogu javiti i kod mužjaka i kod ženki.

Kastracija je kontracepcijska metoda kod mužjaka (pasa i mačaka) koje nemamo namjeru koristiti u uzgoju, također ih štitimo od mogućeg razvoja oboljenja prostate prisutnog kod mnogih starijih pasa. Kastracijom uklanjamo oba testisa i time smo zaustavili primarni izvor testosterona, smanjili agresivnost životinje kao i njegovu eventualnu želju za lutanjem. Nakon operacije, zaostali muški hormoni još cirkuliraju putem krvi tijekom sljedećih 8 tjedana i pas će tada još pokazivati spolni nagon, agresivnost i obilježavati svoj teritorij, nakon 3 mjeseca ovi znakovi će se umanjiti ili u potpunosti nestati. Kastracija se obavlja u općoj anesteziji , i vlasnik potpisuje izjavu kod veterinara -kirurga da je upoznat s opasnostima koje ona može predstavljati za pacijenta.

Razvoj koštanog i mišićnog sustava kod kastriranog psa je jednak kao i kod nekastriranog, a pod utjecajem je genetskog nasljeđa, prehrane i fizičke aktivnosti . Vi možete utjecati na to da se Vaš pas tjelesno pravilno razvije  kvalitetnom hranidbom i redovitom fizičkom aktivnošću, a još je važnije pravilno utjecati na psihički razvoj i socijalizaciju.

Nadam se da će ove informacije biti korisne Vama i Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr